den 22 oktober

Fråga

2013/14:68 Nedläggningen av Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap

av Karin Åström (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Socialdepartementet beslutade tidigare i år att stänga ned Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV) i Göteborg. Denna institution har sedan starten 1967 vidareutbildat runt 17 000 personer. Vad som gör denna högskola unik är att den fokuserar på redan yrkesverksamma personer och inte på vad man skulle kalla för vanliga studenter.

Den svenska regeringen har under de senaste åren återkommit till frågan kring demografi. Hur vi måste arbeta längre upp i åldrarna och inte vara rädda för att sent i arbetslivet skola om oss och arbeta med andra uppgifter. Detta är en viktig fråga.

Medelåldern på dem som studerar på NHV är, enligt högskolans rektor, 49 år. De studenter som antas på utbildningen får masters- och doktorsexamina som de kan använda till att exempelvis börja arbeta med nya arbetsuppgifter. Med andra ord ett bra exempel på vad den svenska regeringen säger sig vilja se: vidareutbildning i ett senare skede i arbetslivet.

Min fråga till socialminister Göran Hägglund handlar om hur nedläggningen av NHV hänger ihop med regeringens uttalade mål om att fler personer ska skola om sig för att klara att arbeta längre upp i åldrarna. Regeringsförklaringen inför riksdagens öppnande i september underströk just detta faktum, vilket gör nedläggningen än mer ologisk.

Jag har följande fråga till socialministern:

På vilket sätt är det förenligt att lägga ned Nordiska skolan för folkhälsovetenskap med regeringens mål om att fler ska arbeta längre upp i åldrarna?