Fråga 2013/14:620 Svensk medborgare fängslad i Egypten

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

När de folkliga protesterna mot Hosni Mubaraks auktoritära styre i Egypten bröt ut i januari 2011 var vi många som hoppades på en övergång till demokrati och ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. I stället har den militär som samarbetade med Mubarak åter tagit kontrollen och vi har fått se massiva gripanden och rekordstora kollektiva dödsdomar.

I november 2011 genomfördes parlamentsval i Egypten och i juni 2012 vann Muslimska Brödraskapets kandidat Muhammad Mursi presidentvalet. Valet av Mursi och de beslut han fattade som president var en besvikelse för många av dem som deltagit i protesterna mot Mubarak, men han valdes i demokratiska val av det egyptiska folket och var landets legitime ledare.

I juli 2013 genomförde militären en kupp och avsatte Muhammad Mursi. Sedan dess har situationen för de mänskliga rättigheterna försämrats på ett oroväckande sätt. Trakasserierna har ökat mot alla som uppfattas som oppositionella, men också mot landets kristna och mot kvinnor. Tusentals människor har gripits, hundratals dömts till livstids fängelse och ytterligare hundratals till dödsstraff. En av de gripna är den svenske medborgaren Ahmed Tageldin, som sedan oktober 2013 sitter fängslad i Wadi Noutron-fängelset i Egypten. Tageldin greps av militären i Kairo under ett besök i landet.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Avser utrikesministern att ta några initiativ för att försäkra sig om att Ahmed Tageldin åtnjuter sina rättigheter i enlighet med Genèvekonventionerna och får en rättvis rättegång?