Fråga 2013/14:608 Cabotagetransporterna

av Pia Nilsson (S)

till Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

 

Jag har fått samtal från upprörda yrkesförare i Västmanland som oroar sig för att svensk åkerinäring håller på att utarmas. De oroar sig för att kontrollerna av cabotagetransporterna i landet är otillräckliga och att fler transporter genomförs än vad som är lagligt. Åkarna som kör cabotagetransporter behöver till exempel inte följa svenska kollektivavtal. 

Cabotagetransport innebär att ett transportföretag under en begränsad period utför inrikes transporter för någon annans räkning i ett land där företaget inte är etablerat. Ett företag som kommer med last i internationell trafik har rätt att utföra upp till tre transporter inom sju dagar efter lossning av den internationella lasten.

Den svenska åkerinäringen pressas hårt av den snedvridna konkurrensen som detta medför. Därför är det viktigt att alla berörda länder genomför sina kontroller så som är överenskommet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd:

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att skärpa kontrollen av cabotagetransporterna i landet och missförhållandena i anknytning till dessa?