Fråga 2013/14:607 Anmälan hos Arbetsförmedlingen

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har i uppdrag att utfärda föreskrifter när det gäller arbetslöshetsförsäkringen. En av föreskrifterna gäller hur anmälan hos Arbetsförmedlingen ska gå till för att man ska ha rätt till ekonomiskt stöd vid arbetslöshet (se IAFFS 2009:4 och IAFFS 2010:5).

Föreskriften har tidigare kritiserats för att kraven på personlig inställelse på Arbetsförmedlingen har varit för högt ställda. År 2010 gjordes därför vissa förändringar. Numera gäller att man antingen ska inställa sig personligen på Arbetsförmedlingen, anmäla sig via myndighetens webbplats eller via telebild på ett distansservicekontor. Den som anmäler sig via webbplatsen måste dock ändå inom fem vardagar sedan inställa sig personligen eller kontakta myndigheten via telebild. Med andra ord krävs det att man alltid inom en kort tidsram har möjlighet att ta sig till Arbetsförmedlingen eller ett distansservicekontor.

Detta fungerar rimligen bra för de allra flesta. Det förekommer dock fall där detta inte är möjligt. En person som har drabbats av en allvarlig sjukdom eller olycka under samma tidsperiod som han eller hon har behov av att anmäla sig till Arbetsförmedlingen kan vara förhindrad att förflytta sig. Detta är en brist i föreskrifterna som kan få orimliga konsekvenser för den enskilde.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson är:

Avser ministern att vidta åtgärder för att IAF:s föreskrifter gällande anmälan hos den offentliga Arbetsförmedlingen för rätt till ekonomiskt stöd vid arbetslöshet ändras så att hänsyn kan tas till hälsoskäl?