Fråga 2013/14:605 Eskalerat våld i Ukraina

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Ett femtiotal människor dog och omkring 200 skadades i den ukrainska staden Odessa den 2 maj. Två olika demonstrationer hölls denna dag i staden. Beskrivningarna av hur våldsamheterna började går isär. Klart är dock att de flesta dödsoffren krävdes i samband med mordbranden i Fackföreningarnas hus, där människor sökt skydd undan våldet.

Branden startades av högerextrema demonstranter genom att de kastade in molotovcocktails i huset. Många av de döda kvävdes av brandröken. Andra misshandlades till döds av beväpnade högerextremister efter att de försökt rädda sig undan lågorna genom att hoppa från det brinnande huset.

Våldsamheterna i Odessa utmärkte sig genom det höga antalet döda och skadade. Samtidigt har händelserna två saker gemensamt med många andra tillfällen nyligen då demonstrationer i Ukraina övergått i våldsamheter. Dels att ordningsmakten inte ingriper när våld utbryter och dels att de skyldiga inte ställs till svars. Utvecklingen i Ukraina inger stor oro. Det är avgörande att omvärlden nu agerar för att förmå de olika parterna i landet att avstå från våld och respektera de mänskliga rättigheterna.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU ska agera för att de ansvariga för mordbranden i Odessa ställs inför rätta?