Fråga 2013/14:594 Rättegång mot svensk journalist i Kosovo

av Adnan Dibrani (S)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Milaim Zeka är en svensk journalist med albansk bakgrund. Han har arbetat länge med så kallad grävande journalistik, bland annat för programmet Uppdrag granskning för SVT, för att avslöja missförhållanden i det svenska samhället.

Sedan en tid tillbaka är Milaim Zeka verksam i Kosovo med syftet att avslöja korruption och andra samhällsproblem där. Hans arbete har på olika sätt förhindrats och försvårats av myndigheter i landet, genom att man till exempel under en tid har beslagtagit Zekas dator och telefon.

Nu har Milaim Zeka åtalats för sin verksamhet. Han är orolig över att rättegången inte blir opartisk med tanke på de svårigheter han mött i sitt arbete. Ett sätt att öka möjligheterna till en rättvis rättegång är att hans fall uppmärksammas internationellt, exempelvis genom att personal från den svenska ambassaden följer rättegången på plats.

Avser utrikesministern att vidta några åtgärder för att Milaim Zeka ska få en rättvis rättegång, genom exempelvis närvaro av svensk ambassadpersonal vid rättegången?