den 18 oktober

Fråga

2013/14:57 Mikroplaster i skönhetsprodukter

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

När Naturskyddsföreningen granskat vanliga skönhetsprodukter som tandkräm, rakkräm och skrubbkrämer visade sig många av dessa ha tillsatta mikroplaster. Dessa små plastkorn har blivit en populär ersättning för biologiskt nedbrytbara skrubbkorn i skrubbprodukter och har på senare tid börjat användas i allt fler andra produkter.

Nödvändigheten i detta kan diskuteras, men klart är reningsverken inte har något särskilt reningssteg för att stoppa mikroplaster, och när de väl hamnat i haven är de hopplösa att bli av med. Dessa mikroplaster kan bära med sig miljögifter i höga halter, som kan skada livet i vattnet.

Den nederländska regeringen har föreslagit att tillsatta mikroplaster i skönhetsprodukter ska förbjudas i EU, något som Sveriges regering glädjande nog sagt sig stödja. Om och när en sådan reglering eventuellt kommer till stånd är dock högst oklart.

I väntan på detta, och för att öka trycket på att förslaget förverkligas, skulle Sverige på egen hand kunna förbjuda försäljningen av konsumentprodukter med tillsatta mikroplaster.

Är miljöministern beredd att verka för detta?