den 17 oktober

Fråga

2013/14:56 Kemiska vapen

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Nobels fredspris 2013 går till OPCW (organisationen för förbud mot kemiska vapen), ett internationellt organ för efterlevnad av FN:s kemvapenkonvention med 189 medlemsländer. Somalia har nyligen anslutit sig. Angola, Egypten, Nordkorea och Sydsudan står utanför. Israel och Burma har undertecknat men ej ratificerat avtalet. Syrien har uttryckt sin avsikt att ansluta sig. Konventionen innebär såväl ett totalförbud som regelbundna inspektioner. Sverige är ett av de länder som har gjort insatser på uppdrag av OPCW. 

Stater men även icke-statliga grupper har använt sig av kemiska vapen mot civila. Rädslan för att extremist- och terrorgrupper kan skaffa sig kemiska vapen kan därför inte avfärdas. Uppgifter om att grupperingar knutna till al-Qaida har program för framtagande av kemiska vapen har inte kunnat bekräftas men är oroande.

Att såväl rekrytering som finansiellt stöd till våldsbejakande extremistgrupper fortgår från Sverige uppvisar brister i regeringens styrning. Oro för massförstörelsevapen måste tas på stort allvar, liksom svensk koppling till våldsbejakande extremism. Blotta misstanken om svensk koppling till stöd för grupper som planerar användning av kemiska vapen måste tas på allvar och undersökas. Regeringen har ett tydligt ansvar för förebyggande åtgärder.

Därför undrar jag följande:

Har ministern och regeringen vidtagit någon åtgärd med anledning av uppgifter om extremist- och terrorgruppers avsikter för användning av kemiska vapen?