den 28 mars

Fråga

2013/14:534 Situationen för dem som uppburit hel sjukersättning före 2003

av Agneta Luttropp (MP)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Att komma ut på arbetsmarknaden efter att i många år ha varit förtidspensionerad är förenat med stora svårigheter för dem som verkligen vill ut i arbetslivet.

Alla som har hel sjukersättning på garanti i nivån med 8 900 kronor brutto och vars ersättning är beviljad permanent före den 1 juli 2008 har rätt att studera, arbeta mot lön eller hjälpa till i frivillighetsorganisationer utan att sjukersättningen minskar. Det finns visserligen ett tak som man får tjäna utan att ersättningen minskar.

Men ett stort problem för många är att om man haft hel sjukersättning före 2003 har man ingen laglig rätt till arbetslivsinriktad rehabilitering som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan erbjuda sökande som fått sjukersättning efter 2003.

Om rättigheterna till arbetslivsinriktad rehabilitering även omfattades av dem som uppburit hel sjukersättning före 2003 skulle många av dem som i dag står längst utanför arbetsmarknaden få möjlighet till lönearbete – kanske inte på heltid, men varje timmes arbete har ett stort värde för den enskilde.

Fråga:

Är statsrådet beredd att arbeta för en förändring för att visa att alla behövs?