den 24 mars

Fråga

2013/14:521 Försök med sänkt rösträttsålder

av Mats Pertoft (MP)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

De senaste 50 åren har antalet svenskar som är medlemmar i något parti minskat dramatiskt. Denna utveckling gäller också ungdomar, och i framtiden är det troligt att partierna kommer att få problem med att fylla poster i olika beslutande organ. I en representativ demokrati som Sverige kan detta bli fullständigt förödande. Dessutom finns det redan i dag stora problem med ungas underrepresentation. Endast ca 5 procent av riksdagens ledamöter är under 30 år gamla. Även detta är i en representativ demokrati mycket allvarligt. Vår ålder och vilket stadium vi är på i livet påverkar i allra högsta grad vad vi prioriterar. Således är det ett problem att vi har en riksdag med en hög medelålder. Dagens ungdomar är vårt lands framtid, och om vi inte lyckas engagera dem i politiken kommer det som sagt i framtiden att bli svårt för partierna att fylla alla sina stolar i beslutande organ.

Vi måste bli bättre på att inkludera ungdomar i demokratin. För att lösa ovan nämnda problem har flera länder de senaste åren sänkt rösträttsåldern. Österrike sänkte rösträttsåldern till 16 år, som första land i Europa, för snart sju år sedan. I dag har tyska 16-åringar rösträtt i kommunalval och vissa regionalval, och flera sydamerikanska länder har också valt att sänka sin rösträttsålder till 16. Svenska 16-åringar kan i dag dessutom rösta i kyrkovalet.

Min fråga är därför till demokratiministern:

Är demokratiministern beredd att, under en testperiod, sänka rösträttsåldern i Sverige alternativt tillåta försök med sänkt rösträttsålder i kommunal- och regionalval för att inkludera unga för att lösa problemet med ungas underrepresentation inom politiken?