den 24 mars

Fråga

2013/14:520 Fribrev för kommersiell verksamhet i Sveriges nationalparker

av Jonas Eriksson (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Efter en tidigare fråga från mig till miljöminister Lena Ek om den pågående översynen av föreskrifter för Sveriges nationalparker har Naturvårdsverket nu presenterat alla sina förslag. Flera företrädare för naturturism, markägare och naturskydd har riktat skarp kritik mot förslagen. De menar att turismen i nationalparker lämnas vind för våg och förordar tillståndsplikt för de turistföretag som vill verka i en nationalpark. Dessutom efterlyser flera ett helhetsgrepp kring turism i skyddad natur och presenterar en lång rad konkreta åtgärder som enkelt skulle stimulera mer turism i våra nationalparker.

LRF är en av kritikerna och instämmer i kritiken. De framför att nyordningen sänder olyckliga signaler om turism på annans mark och att det finns en uppenbar risk för att den samsyn om turism på annans mark, som vuxit fram i en dialogprocess under ledning av Naturvårdsverket, nu kan skadas.

I februari uppvaktade Ekoturismföreningen och LRF gemensamt Naturvårdsverkets generaldirektör. Där krävdes ett omtag av hela översynen och framfördes önskemål om att uppdraget förlängs och att resurser säkerställs för att Naturvårdsverket tillsammans med bransch, markägare och andra berörda parter ska kunna arbeta fram nationella riktlinjer för turism i våra nationalparker och övrig skyddad natur. Naturvårdsverkets översyn är en konsekvens av ett uppdrag från regeringen. Därför är det relevant att fråga:

Hur ser miljöminister Lena Ek på kritiken av de föreslagna föreskrifterna, och är ministern villig att hörsamma det av Ekoturismföreningen och LRF framförda önskemålet?