den 21 mars

Fråga

2013/14:516 Användandet av avlyssningsprogrammet Mystic

av Peter Rådberg (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

För en tid sedan frågade jag utrikesminister Carl Bildt om han avser att vidta åtgärder för att förhindra att främmande makt använder olovlig avlyssningsutrustning från sina ambassader för att potentiellt stjäla information från svenska myndigheter, företag och universitet samt kränka svenska medborgares integritet. Svaret jag fick var att utrikesministern inte vet om det sker och att det inte åligger Utrikesdepartementet att agera ifall det nu skulle ske.

Den 19 mars skriver Tidningarnas Telegrambyrå (TT) att Washington Post uppger att USA:s övervakningsorgan NSA har ett program kallat Mystic som kan lagra telefontrafik i andra länder och att lagringen möjliggör avlyssning av samtal i upp till en månad bakåt i tiden. Tidningen har på begäran av USA:s regering valt att inte publicera vilka länder som är utsatta för avlyssningsprogrammet.

Med tanke på det stora intresse som utrikesministern visat frågor som rör friheten på nätet och att han uppgivit att det är en prioritet för hela UD frågar jag nu utrikesministern:

Vet ministern om Sverige är ett av de länder där NSA använder avlyssningsprogrammet Mystic?