den 21 mars

Fråga

2013/14:513 Utbildningsförbud för arbetslösa

av Jasenko Omanovic (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsförmedlingen har sedan 2007 lämnat in 18 miljarder kronor av sitt anslag tillbaka till staten. Det är pengar som skulle kunna ha hjälpt och stärkt de arbetslösas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, bland annat genom olika utbildningsinsatser.

Den hårda regleringen av anslagen gör att den individuella anpassningen utifrån individens behov och företagens efterfrågan inte kan matchas av arbetsförmedlare. I stället skickas miljarder tillbaka till Finansdepartementet.

Möjligheter öppnas först efter en längre tid av utbildningsförbud. Detta är upprörande, med tanke på att vi har hög arbetslöshet i landet samtidigt som arbetsgivare inte får tag på kompetent arbetskraft. Många arbetssökande får vänta länge innan de hamnar i grupper som är berättigade till utbildningsinsatser. I mitt hemlän, Västernorrland, får arbetssökande vänta i 14 månader på att få utbildning. 

Fråga:

Avser arbetsmarknadsministern att häva utbildningsförbudet för de arbetslösa så att det inte ytterligare försvårar deras möjligheter att få ett arbete?