den 16 oktober

Fråga

2013/14:51 Den svenska modellen

av Marie Granlund (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Det tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har i en gemensam hemställan till regeringen begärt att Sverige ska intervenera i ett finskt mål i EU-domstolen (C-396/13). Målet gäller polska arbetstagare utstationerade till Finland som inte har fått den lön de har rätt till enligt finska kollektivavtal. De är medlemmar i det finska elektrikerförbundet, som driver deras lönekrav gentemot den polska arbetsgivaren. Bland det som EU-domstolen ska ta ställning till finns två principiella frågor som kan få stor betydelse även för arbetstagare som utstationeras till Sverige och för möjligheterna att säkra ordning och reda och sund konkurrens.

Den första gäller utstationerade arbetstagares möjlighet att kräva sin rätt i arbetslandets domstolar med stöd av en fackförening. Den andra gäller om det är de utstationerade arbetstagarna själva som ska bära de extra kostnader som följer av utstationeringen, till exempel för mat, boende och resor.

En ofördelaktig utgång i EU-domstolen skulle göra det betydligt svårare för utstationerade arbetstagare att hävda sina rättigheter och att redan låga löner och lönekostnader för arbetsgivarna blir ännu lägre, vilket skulle öka den snedvridning av konkurrensen som drabbat till exempel många mindre företag i byggbranschen.

Jag har följande fråga till arbetsmarknadsministern:

Kommer den svenska regeringen att slåss för den svenska modellen och därmed intervenera i mål C-396/13?