den 16 oktober

Fråga

2013/14:48 Humanitär hjälp till befolkningen i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan

av Jacob Johnson (V)

till statsrådet Hillevi Engström (M)

Den humanitära situationen är mycket allvarlig i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan. Inbördeskriget i Syrien och speciellt attacker mot den kurdiska befolkningen från olika al-Qaida-grupper som Jabhar al-Nusra och Isis (Islamiska irakiska staten) har drivit många människor på flykt. Ca 1 miljon människor är interna flyktingar i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan, och över 200 000 personer har tvingats fly från sina hem till norra Irak/irakiska Kurdistan. Många har flytt på grund av bristen på förnödenheter som vatten, el, mat och bränsle. Hjälp och bistånd som skickas från utlandet når inte folket i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan på grund av stridigheterna och att Turkiet försvårar hjälp över gränsen.

Det är nödvändigt att hjälpen skickas via norra Irak/irakiska Kurdistan till nordöstra Syrien/syriska Kurdistan för att säkra att den når fram till folket. Där finns också erfarna hjälporganisationer på plats.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att svensk humanitär hjälp till den utsatta befolkningen i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan ska kunna kanaliseras via hjälporganisationer i norra Irak/irakiska Kurdistan?