den 7 mars

Fråga

2013/14:472 Uppsägningarna inom svensk etanolproduktionsindustri

av Johan Löfstrand (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Agroetanol i Norrköping har varslat 25 personer, och skälet, enligt Lantmännen, är politiska beslut om nya styrmedel för etanol. Indirekt påverkas även många fler arbetstillfällen hos åkerier, underleverantörer och lantbruk i regionen.

Riksdagen har beslutat att fordonsflottan ska vara oberoende av fossila bränslen 2030. Här kan etanolen fylla en stor funktion för att uppnå detta mål. Därför är det ännu mer beklagligt att Agroetanol tvingas till nedskärningar. Den svensktillverkade etanolen håller dessutom väldigt hög kvalitet och klimatprestanda, och den bidrar starkt till forskning och utveckling av miljövänliga drivmedel.

Sverige tappar nu arbetstillfällen på något som kunde förutses. Hade regeringen lyssnat på den kritik som framförts så hade detta kunnat undvikas om man till exempel hade haft ett tydligare fokus på klimatprestanda. Det verkar som att det saknas politisk handlingskraft hos regeringen.

Jag har tidigare ställt liknande frågor till regeringen, och där har det funnits resonemang kring klimatprestanda, men inget har hänt. Nu ser vi att regeringens ovilja att driva på miljöarbetet även får konsekvenser för svensk industri. Vi socialdemokrater anser att Sverige ska ha höga ambitioner på miljöområdet, både för att det skapar jobb och för att det förbättrar miljön. Vad regeringen vill är svårt att säga.

Jag har följande fråga:

Hur ser ministern på uppsägningarna inom svensk etanolproduktionsindustri, och vad anser ministern bör göras?