den 7 mars

Fråga

2013/14:470 Utredning av personer med demenssjukdom

av Eva Olofsson (V)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Socialstyrelsen har utvärderat följsamheten mot de nationella riktlinjerna för demenssjukdom. Färre än varannan person som tar kontakt med en vårdcentral för en misstänkt demenssjukdom får en sådan utredning som rekommenderas av Socialstyrelsen, trots att en central rekommendation i riktlinjerna är att personen får en så kallad basal utredning där han eller hon bland annat genomgår minnestest, datortomografi och blodprovstagning.

Utredningen syftar till att ta reda på vilken typ av demenssjukdom personen har och att utesluta andra sjukdomar. Resultatet blir utgångspunkt för den medicinska behandling och omsorg som han eller hon behöver.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen, och varje år uppskattas 15 000 svenskar insjukna i den. Mindre än en tredjedel av dem som insjuknat behandlas med demensläkemedel. Det sker en underbehandling av de här personerna, och alltför många får inte de läkemedel som finns och som kan lindra symtomen.

Andelen personer som behandlas med demensläkemedel varierar dessutom mellan landstingen. I Örebro behandlas till exempel färre än var femte person med Alzheimers sjukdom med demensläkemedel, medan nästan hälften i Västerbotten behandlas. Även vänte- och utredningstider skiljer sig åt.

Jag vill därför fråga socialminister Göran Hägglund:

Vad tänker socialministern göra för att demenssjuka människor ska få den utredning Socialstyrelsen rekommenderar och därmed få tillgång till de läkemedel som kan lindra symtomen?