den 28 februari

Fråga

2013/14:461 Statistiken från Arbetsförmedlingen

av Hans Hoff (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

SVT:s Sydnytt har avslöjat att Arbetsförmedlingen i Arlöv i åratal har manipulerat arbetslöshetsstatistiken för att den skulle se bättre ut än verkligheten. På kontoret kodade man om arbetssökande så att den arbetslöse såg ut att ha fått ett jobb. Anledningen till fusket med siffrorna är att de anställda har känt sig pressade med höga mål som ska uppfyllas varje månad och av att statistiken ska vara bra.

Fusket har skett med chefens goda minne. Chefen har uppmanat arbetsförmedlare att i slutet av månaden ägna sig åt registervård. De som protesterade mot förfarandet blev mobbade och kritiserade. Enligt nyheterna har fusket varit känt ända upp till tillförordnade generaldirektören.

Fusket har också påverkat de arbetslösa, som har trott att de har ett jobb, när inte så har varit fallet. Dessutom har unga arbetslösa gått miste om praktik och ersättning. 

Avslöjandet väcker många frågor. Kan man över huvud taget lita på statistiken från Arbetsförmedlingen? Hur säkerställer regeringen att dess myndigheter ger korrekt statistik?

Avser arbetsmarknadsministern att vidta åtgärder för att säkerställa att manipulation med arbetslöshetsstatistik inte har satts i system på fler orter?