den 28 februari

Fråga

2013/14:457 Växande högerextremism i Ukraina

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den politiska utvecklingen i Ukraina fortsätter att vara turbulent. Även efter att Viktor Janukovytj avgått har protester fortsatt, och våldet har inte upphört. En av de krafter som spelar en tydligt destruktiv roll och som bidragit till våldet är landets högerextrema rörelse, med partiet Svoboda som starkaste kraft.

Det kommer allt fler rapporter om hur Svoboda och andra högerextrema grupper utnyttjat den politiska turbulensen till att attackera judar och vänsteraktiva. Den 24 februari utsattes en synagoga i Zaporozhye för ett brandattentat, och judiska företrädare har varnat för fler antisemitiska attacker. Samtidigt attackerades vänsterpartiet Borotbas lokaler i Kiev av högerextremister. Borotba deltog i de inledande protesterna mot Janukovytj, men efter hot och attacker har många av dess företrädare tvingats lämna Kiev.

Med den nya regeringen har också Svoboda fått ökat politiskt inflytande. En av de vice premiärministrarna och ministrarna med ansvar för miljö, jordburk och försvar tillhör Svoboda.

Det är nu avgörande att omvärlden agerar för att Ukraina demokratiseras, våldet upphör, rättsstatens grundprinciper upprätthålls och respekten för de mänskliga rättigheterna ökar. En förutsättning för detta är att de högerextrema krafterna får ett minskat inflytande.

Jag vill därför fråga utrikesministern Carl Bildt:

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att uppmärksamma ukrainska högerextremisters attacker på judiska mål och på vänsteraktiva?