den 25 februari

Fråga

2013/14:447 Nedläggning av skattekontoret i Åmål

av Christina Oskarsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Regionskattechefen i Skatteverkets mittregion har beslutat att utreda förutsättningar för och konsekvenser av en ändring av kontorsstrukturen och den handläggande verksamheten gällande skattekontoren i Åmål och Karlstad. Samma sak sker i Dalarna rörande verksamheten i Mora, som ska flyttas till Falun.

Enligt ett pressmeddelande är inriktningen för uppdraget att verksamheten vid skattekontoren i Åmål och Karlstad läggs samman till ett skattekontor med verksamhet på orten Karlstad. Uppdraget ska bedöma möjligheterna för en organisatorisk sammanläggning av kontoren per 1 januari 2015 och föreslå en tidsplan för gemensam lokalisering till Karlstad. Uppdraget avrapporteras skriftligen till regionskattechefen senast i slutet av mars 2014. Om sammanläggning av kontoren blir aktuell kommer servicekontoret i Åmål att fortsätta sin verksamhet på orten med service till privatpersoner och företag i ärenden som rör Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Bakgrunden är nedskärning av verksamheten, och regionskattechefen säger: ”Skatteverket har årliga besparingskrav som medför att antalet medarbetare i mittregionen fram till 2018 beräknas bli färre och de ekonomiska förutsättningarna ger begränsade möjligheter att rekrytera.”

Åmål hör i andra sammanhang till Västra Götaland, och Fyrbodals kommunförbund har kritiserat nedläggningen som oklok ur regionalpolitisk synvinkel. Dalsland är redan hårt drabbat av företagsnedläggningar och arbetslöshet.

Fråga:

Avser finansministern att ta regionalpolitiska hänsyn och rädda skattekontoret i Åmål?