den 21 februari

Fråga

2013/14:440 Borgerliga skattesänkningsförslag

av Leif Jakobsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Statsministern och finansministern har deklarerat att det inte ska bli några fler skattesänkningar utan i stället skattehöjningar på alkohol & tobak samt höjda vägavgifter. Avdraget för pensionssparande ska tas bort och studiebidraget sänkas. Om detta betyder att inga fler skattesänkningar, avdrag och skatteavdrag ska införas är en intressant fråga.

De borgerliga riksdagsledamöterna har motionerat om bland annat följande skattesänkningar – främst genom avdrag och skatteavdrag: avdrag för golf, ridning, segling och utförsåkning, avdrag för konstinköp, avdrag för familjens friskvård, RATT-avdrag för körkortskostnader, avdrag för manuell skörd från midsommar till den 30 september, RIT-avdrag för it-tjänster, avdrag för fönsterrenovering, ROT-avdrag för hela tomten, natur-ROT – avdrag för röjning i skog etcetera, läx-RUT även för högskolestuderande, REP-RUT för reparationer i hushållet, ROST-avdrag för att reparera bilar, reseavdrag till barnomsorgen, avskaffad värnskatt, sänkt inkomstskatt samt motion-för-äldre-avdrag. Det finns med andra ord en mäktig skattesänkaragenda i de borgerliga riksdagsgrupperna utöver alla beslut om skattesänkningar som moderatstämman tagit. Även de småborgerliga partierna har förslag på skattesänkningar; exempelvis talar Folkpartiet för att sänka värnskatten.

Vilka av ovanstående skattesänkningsförslag bereds för närvarande i Statsrådsberedningen och Finansdepartementet, eller kan finansministern redan nu säga att regeringen avvisar samtliga för nästa valperiod, 2014–2018?