den 20 februari

Fråga

2013/14:432 Felaktig stödområdesindelning i östra Norrbotten

av Sven-Erik Bucht (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Jag ställde 2010 en fråga till landsbygdsministern om behovet att korrigera stödområde för jordbruket i östra Norrbotten. Statsrådet lät i samband med det förstå detta inte kan bli aktuellt förrän vid nästa EU-programperiod. Där är vi nu.

Precis som jag framförde i min fråga 2010 är jordbruket i delar av östra Norrbotten, bland annat i Haparanda och Kalix kommuner, fortfarande i en mycket besvärlig situation. Antalet mjölkproducenter fortsätter att minska. Dessa företag är mycket viktiga för landsbygdens fortlevnad och utveckling och har även en betydande positiv inverkan på landskapsmiljön. Att nedläggning av jordbruksföretag i ovan nämnda områden fortsätter beror till stor del på den felaktiga stödområdesindelningen. Stödområdesindelning ska vara en kompensation för de merkostnader och det klimat som råder inom ett geografiskt område. I detta fall är jordbruken placerade i stödområde 2A, trots att ett flertal utredningar tydligt visar att med de förutsättningar som råder avseende kostnader och klimat i dessa områden är stödområde 1 det rätta. Som en konsekvens av felaktig stödområdesplacering har inte bara antalet jordbruksföretag minskat, utan även investeringsvilja och generationsväxling i de kvarvarande företagen har begränsats, då förutsättningarna för en någorlunda vettig lönsamhet inte finns. Situationen är allvarlig, och en förändring i stödområdesindelning måste till inom det snaraste. Utan mular och klövar har vi ingen levande landsbygd.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga landsbygdsministern om han avser att ta initiativ till förändring av stödområdesindelning vad avser jordbruk i östra Norrbotten när vi nu går in i den nya programperioden.