den 14 februari

Fråga

2013/14:427 Växande bostadsköer

av Amineh Kakabaveh (V)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Häromdagen presenterade Vänsterpartiet i Storstockholm en rapport om kötiderna för att få en bostad med förstahandskontrakt i Stockholms län. Rapporten visar att genomsnittstiden för förmedlade hyreslägenheter för länet ligger på 7,7 år för de bostäder som Stockholms stads bostadsförmedling förmedlar.

Dessutom har kötiderna ökat dramatiskt under den senaste femårsperioden som har studerats i rapporten. I Stockholms stad, där Alliansen sitter vid makten för andra mandatperioden i rad, har de genomsnittliga kötiderna ökat med nästan tre år från 5,7 år 2009 till 8,4 år 2013.

Det visar sig också att bristen på hyresrätter är extra stor i några av länets rikaste kommuner. Stockholms stads bostadsförmedling redovisar inte statistik när antalet förmedlingar under ett år överstiger 20 till antalet. I Danderyd finns det därför inga uppgifter om några förmedlade lägenheter, och i Täby måste man gå tillbaka till 2012 för att hitta uppgifter om förmedlade lägenheter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skapa en bostadspolitik som innebär kortare kötider för att få ett förstahandskontrakt till en hyresrätt?