den 12 februari

Fråga

2013/14:415 Åtgärder mot droger

av Hans Hoff (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Narkotikan flödar in i Sverige, och antalet missbrukare ökar. Det är mycket lätt att få tag på droger även på mindre orter. Till exempel i Falkenberg uppges väldigt många ungdomar röka cannabis. Enligt tidningsuppgifter är det på sina håll lättare att få tag på droger än att få tag på pizza.

Synen på droger har liberaliserats, och de anses skada kroppen mindre och vara billigare än alkohol. Högsta domstolen har sänkt straffen i narkotikamål. I stället för mängden narkotika tar man i dag hänsyn till om innehavaren har haft avsikt att sälja den vidare eller om den var till eget bruk.

Oavsett var narkotika brukas är den en inkörsport till kriminalitet och prostitution, eftersom missbrukaren måste få ihop en ansenlig summa pengar i månaden till sitt bruk.

Det finns en bred enighet över partigränserna om att Sverige ska vara ett narkotikafritt samhälle. Ändå dör i dag fler personer än någonsin av droger.

Den tidigare S-regeringen förde en framgångsrik politik mot droger och drev i samarbete med kommuner och landsting förebyggande arbete genom bred information och konkreta handlingsplaner. Alliansregeringen avvecklade detta arbete. Ett narkotikafritt samhälle kräver massiva informationsinsatser i förebyggande syfte. Det krävs att rättsväsendet åter tar problemen på allvar. Det krävs också vård för att minska dödsfallen och hjälpa missbrukare tillbaka till samhället och ett värdigt liv.

Vilka åtgärder avser statsrådet Maria Larsson att vidta för att minska drogmissbruk i landet?