den 12 februari

Fråga

2013/14:412 Skrotbilar

av Hans Olsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent har påtalat att antalet avställda men inte skrotade bilar har ökat med 30 procent på tio år. Totalt är de nu långt fler än en miljon skrotbilar, och varannan svensk kommun har problem med övergivna bilvrak i naturen. Dessa är ett hot mot miljön, och kommunerna får stora kostnader för att forsla bort dem. I över 80 procent av fallen med dumpade skrotbilar får skattebetalarna stå för hela eller delar av kostnaden för de övergivna skrotbilarna. Var femte bilägare som har kvar en avställd bil tillverkad före 1987 vill skrota bilen men saknar tillräcklig motivation.

Problemet med övergivna skrotbilar har hanterats av ett flertal offentliga utredningar. Så sent som 2011 utredde Naturvårdsverket saken på regeringens uppdrag. Men trots att högen av skrotbilar växer allt snabbare är regeringen och statsrådet passiva och oengagerade.

Dagens regler kring producentansvaret har ingen effekt när det gäller övergivna skrotbilar. Bilproducenterna har inga incitament att se till att så många uttjänta bilar som möjligt tas om hand – kravet på dem är enbart att det ska finnas möjlighet att skrota bilar utan kostnad samt att 85 procent av en inlämnad bil återanvänds eller återvinns. Bilägaren får dock betala transporten till anläggningen. Om bilägaren inte tar sitt ansvar och skrotbilen lämnas i naturen hamnar i stället problemet hos kommunen – inte bilproducenten eller bilägaren. Håll Sverige Rent uppmanar regeringen att påskynda hanteringen av frågan. Efter två och ett halvt år av beredning borde regeringen ha funderat klart, tycker de. Jag håller med!

Jag har följande fråga:

Vad avser ministern att göra mot skrotbilsberget?