den 14 oktober

Fråga

2013/14:41 Arkeologi i stadskärnor

av Ardalan Shekarabi (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

I många kommuner, däribland Enköpings kommun, finns tätorter där hela eller delar av ortens centrum är en registrerad fornlämning. Detta innebär att all byggnation i dessa områden föregås av arkeologiska undersökningar. I kommuner med relativt låga markvärden slår kostnaderna för dessa undersökningar mycket hårt. Risken är stor att nyproduktion och förtätning av stadskärnor förhindras. I värsta fall kan följden bli centrumdöd.

Det kan rimligen inte vara lagstiftarens mening att våra stadskärnor ska dö ut. Kulturmiljölagen syftar främst till ett bevarande av fornlämningar. Detta fungerar bra på landsbygden, där ingrepp kan minimeras, men i en stadskärna blir konsekvensen ofta höga kostnader.

Det är angeläget att hitta en lösning på hur arkeologiska undersökningar kan förenas med levande städer. I dag kan staten genom Riksantikvarieämbetet ge bidrag för arkeologiska kostnader i samband med bostadsprojekt, men detta tillskott räcker sällan särskilt långt. En lösning skulle kunna vara att staten tar ett betydligt större ansvar för konsekvenserna av lagstiftningen.

Mot denna bakgrund vill jag fråga kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att arkeologiska kostnader inte ska förhindra nybyggnation och förtätning av våra stadskärnor?