den 6 februari

Fråga

2013/14:401 Signalspaning från ambassader

av Peter Rådberg (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 30 oktober 2013 ställde jag en fråga (2013/14:89) till utrikesminister Carl Bildt med anledning av det påstådda NSA-spionaget inifrån USA:s ambassad i Berlin. Enligt den brittiske undersökande journalisten Duncan Campbell finns liknande avlyssningsutrustning på taken på 19 andra ambassader i Europa, bland annat här i Stockholm. Campbell finner det i sammanhanget uppseendeväckande att USA:s ambassad är belägen mindre än en kilometer från Kaknästornet, hjärtat för all svensk radio-, mobil- och satellitkommunikation.

Det tyska utrikesdepartementet menar att avlyssningsantenner strider mot de konventioner som omgärdar ambassadverksamheten och har begärt tillträde för att inspektera signalspaningsutrustningen på USA:s ambassad i Berlin, men fått avslag. Nu överväger man från tyskt håll att vidta rättsliga åtgärder.

Den 8 januari 2014 rapporterade Dagens Nyheter att utländska underrättelsetjänster under 2013 genomförde flera dataintrång mot svenska myndigheter, företag och universitet. Dokument läckta av visselblåsaren Edward Snowden har avslöjat amerikanska NSA:s sofistikerade metoder för att tränga sig in i datorer och servrar. FRA:s talesperson Fredrik Wallin säger till DN att dataintrången ”urholkar Sveriges konkurrenskraft som nation”.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Avser ministern att vidta åtgärder för att förhindra att främmande makt använder olovlig avlyssningsutrustning från sina ambassader för att potentiellt stjäla information från svenska myndigheter, företag och universitet samt kränka våra medborgares integritet?