den 5 februari

Fråga

2013/14:392 NSA och det svenska EU-ordförandeskapet

av Jens Holm (V)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Enligt den danska dagstidningen Information (den 30 januari 2014) har USA:s underrättelsetjänst NSA spionerat på flera av deltagarländerna inför och under klimattoppmötet COP 15 i Köpenhamn 2009. Under den här tiden var Sverige EU:s ordförandeland, och att COP 15 var en av våra mest prioriterade aktiviteter framgår av regeringens skrivelse 2009/10:174 om det svenska ordförandeskapet i EU.

Sverige spelade under den här tiden, som ordförandeland för EU, en viktig roll inför och under klimattoppmötet. Besvikelsen var stor när toppmötet inte levererade det som behövdes för att förhindra klimatförändringen. I skrivelsen om ordförandeskapet skriver regeringen: ”Klimatmötet i Köpenhamn den 7–18 december gav inte det resultat som EU hade hoppats på.” (Skr. 2009/10:174, s. 5.)

Om de läckta NSA-dokumenten stämmer är det förstås extremt allvarligt att världens näst värsta utsläpparland har spionerat på de andra parterna på klimattoppmötet och att detta kan ha påverkat slutresultatet i Köpenhamn.

Min fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt är:

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att ta reda på om NSA har spionerat på Sverige och vårt EU-ordförandeskap inför och under klimatkonferensen COP 15?