den 5 februari

Fråga

2013/14:389 Miljökonsekvenser av stängd tullklarering i Kapellskär

av Tommy Waidelich (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Tullverkets klareringsexpedition i Kapellskär stänger den 26 april i år. Hamnledningen och rederierna i Kapellskär kritiserar beslutet att stänga. De flaggar för sämre service men också för en ökad miljöpåverkan. Kunder som behöver hjälp med klareringen tvingas efter den 26 april åka ända till Arlanda, vilket innebär tunga transporter på väg 77. I samband med den förra diskussionen om nedläggning 2008 konstaterades stora negativa miljökonsekvenser för Arlanda. Då gav interpellanten Jan-Emanuel Johansson följande beskrivning:

 ”I Kapellskärs hamn passerade år 2007 3,1 miljoner ton gods fördelat på 196 000 lastbilar. Antalet passagerare var ca 1,1 miljon. Detta gör Kapellskär till Sveriges femte största hamn för rullande enhetsgods. Hamnen trafikeras dagligen av åtta fartyg från hamnar i Finland och Estland. Ca 20 000 ryska långtradare av skiftande kvalitet och ålder ska enligt förslaget hänvisas till att klarera in på Arlanda eller i Stockholm. Om hälften av dessa (10 000 per år) väljer Arlanda som alternativ blir deras omväg i transportnätet enligt Kapellskärs egna beräkningar 30 kilometer.”

Dessa sakförhållanden torde inte väsentligt ha ändrats, och frågan är om det har beaktats av Tullverket och om ministern kan gå i god för att detta inte längre är något bekymmer.

Fråga:

Avser ministern att ta något initiativ mot den ökade miljöbelastning som kommer att drabba Arlanda då lastbilar från Kapellskär måste köra till Arlanda för tullklarering?