den 5 februari

Fråga

2013/14:387 Nykterhetskontroll och beslag i Kapellskär

av Christina Oskarsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Tullverkets klareringsexpedition i Kapellskär stänger den 26 april i år. Även klareringen vid Landvetter utanför Göteborg läggs ned i vår. Brottsbekämpningen där och i Kapellskär ska dock rudimentärt finnas kvar i form av mobila patruller. Hamnledningen och rederierna i Kapellskär kritiserar beslutet att stänga. De flaggar för sämre service och ökad miljöpåverkan. Kunder som behöver hjälp med klareringen tvingas i framtiden åka ända till Arlanda.

Frågan är också vad som händer dels med nykterhetskontrollen i Kapellskär, dels i fråga om de beslag som i dag görs av alkohol, narkotika med mera. Ska polis stationeras dygnet runt i Kapellskär för att utföra de nykterhetskontroller som tullpersonal i dag kan utföra? Kommer de mobila patrullerna att i lika stor omfattning kontrollera fordon och passagerare som den fasta stationen gör i dag? När Tullverket rapporterar om minskande beslag får man snarare en otäck känsla av att detta snarare hänger samman med det allt glesare gränsskyddet.

Fråga:

Genom vilka initiativ och åtgärder vill finansministern stärka nykterhetskontrollen i trafiken och minska smugglingen av droger genom våra gränser i allmänhet och i Kapellskär, efter Tullverkets nedläggning, i synnerhet?