den 3 februari

Fråga

2013/14:385 Kopparstölder

av Hans Olsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Som svar på en skriftlig fråga om snabbinsatser mot kopparstölder meddelade statsrådet den 17 september i fjol följande: ”Regeringen har mot denna bakgrund den 29 augusti 2013 beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att göra en bedömning av om det bör införas ett lagstadgat förbud mot att använda kontanter och checkar som betalningsmedel vid handel med metallskrot. Om det bedöms lämpligt att införa ett sådant förbud ska utredaren lämna nödvändiga författningsförslag.”

I januari höll tre länsstyrelser och polisen en konferens i Örebro i ämnet. Det konstaterades att det under år 2013 anmäldes 318 metallstölder längs de svenska järnvägarna vilka bidragit till driftsstörningarna. Därtill kommer skändandet av kyrkor och begravningsplatser samt även stölder från andra byggnader etcetera. Metallen försvinner utomlands, uppges det från artikeln. Det är ju bra med ett projekt i tre län, men frågan är vad som händer nationellt. Kopparstölderna sker inte bara i Värmland, Örebro och Dalarna utan även här i Västsverige och övriga landet.

Åtgärder i fråga om inhemsk handel är också bara ett medel för att stoppa kopparstölderna; frågan är också vad som sker vid gränserna, där vårt tullverk oavbrutet försvagas i bemanning. Under vintern lär inte så mycket av kopparstölder ske, men verksamheten lär ta fart igen när snön och kylan försvinner. Frågan är då vilka åtgärder statsrådet har på plats för att inte tågen ska stoppas och kyrktaken skövlas ånyo.

Jag har följande fråga:

Vilka förslag mot koppar- och metallstölderna har ministern på plats innan riksdagen stänger i juni?