den 30 januari

Fråga

2013/14:371 Politiska partier och det offentliga rummet

av Bo Bernhardsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

För de politiska partierna är det viktigt att kunna dela ut information och ha informationsbord etcetera på allmän plats. Det har tyvärr skett en utveckling som innebär att fastighetsägare agerar mot sådant på mark som tillhör dem och som angränsar till allmän plats. Det offentliga rummet inskränks genom detta.

I valrörelsen 2010 hindrade AB Jernhusen lokalt från flygblads- och frukostpåseutdelning på mark i anslutning till trottoaren i Lund. Willys stormarknad förhindrade utdelning annat än utanför parkeringsplatsen. Detta är inga unika exempel för Lund, utan problem har förekommit med olika fastighetsägare runt om i landet – inte minst vid köpcentrum. Det har även förekommit att politisk information förhindrats i anslutning till sjukhus och skolor. Nedskräpning brukar formellt framföras som argument, även om detta problem torde vara marginellt. Oftast stoppas de vanliga partimedlemmarna av väktare från de vaktbolag som företaget/samhällsinstitutionen anlitat. Dessa är inte intresserade av om det finns andra beslut i politiska organ (när det gäller offentligt ägda institutioner), och det är inte alltid partiernas fotfolk har med sig bestyrkta protokollskopior på besluten. Det är tveksamt om väktare ens skulle bry sig om sådana. Inför valet 2014 är det viktigt att statsrådet ser till att yttrande- och informationsfriheten inte undergrävs ”på marken”. På all offentligt ägd mark – oavsett om det är stat eller kommun i förvaltningsform eller bolagsform – ska informationsspridning kunna ske. I fråga om privat mark som köpcentrum behöver någon typ av beslut tas.

Fråga:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkra partiernas rätt till informationsspridning i det offentliga rummet och förhindra den inskränkning av yttrande- och informationsfrihet som sker utifrån markägandet?