den 8 oktober

Fråga

2013/14:37 Uttalande av Chiles ambassadör i Sverige

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Chiles ambassadör i Sverige, Horacio del Valle Irarrázaval, hyllar i ett kondoleansbrev daterat 30 september 2013 den dömde generalen Odlanier Menas för hans ”extraordinära humana, intellektuella och diplomatiska egenskaper”. Odlanier Mena var chef för Pinochets beryktade politiska polis CNI och dömdes år 2009 till fängelse för mord och medverkan i den så kallade dödskaravanen under diktaturen (1973–1989). Han satt i Chiles mest omtalade fängelse Cordillera tillsammans med nio andra dömda för brott mot mänskliga rättigheter.

Fängelset, som byggdes speciellt för dömda från försvarsmakten, stängdes i september av president Sebastián Piñera efter ett flertal oegentligheter. Fångarna flyttades till ett fängelse i södra Chile. Odlanier Mena ska enligt hans anhöriga inte ha accepterat detta och begick självmord. Chiles ambassadör i Sverige del Valle skriver i kondoleansbrevet att Odlanier Mena ”gav allt för fosterlandet och att tiden och historien kommer att erkänna hans gärning”. Det är oacceptabelt att en diplomat som hyllar en av Chiles värsta mördare ska verka i Sverige.

Det solidariska Sverige gav tusentals chilenare och latinamerikaner en fristad. Harald Edelstam, svensk ambassadör i Chile under statskuppen, räddade hundratals chilenare från förföljelser, tortyr och mord. Det är helt enkelt ohållbart att ha en diplomat i Sverige som hyllar en mördare.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tydliggöra för Chiles regering att ambassadörens uttalande är oacceptabelt?