den 30 januari

Fråga

2013/14:368 Bankernas övervinster

av Anders Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Finansministern har som sitt särskilda uppdrag att med ojämna mellanrum gå ut och tjoa lite mot bankerna. Allmänheten ska nämligen få för sig att han gör något på detta område.

Sanningen är ju att tjoandet aldrig är kombinerat med några konkreta försök till förbättringar. Utöver försämrad generell service – inga kontanter, indragna bankkontor och borttagna bankomater etcetera – får spararna inga räntor på sina konton, samtidigt som bankerna hugger för sig vad de kan i olika bankavgifter. Även låntagarna behandlas styvmoderligt; småföretagare får dåliga kreditvillkor, och när människor vill låna, till exempel till bostad, är räntorna höga. Det håller inte ihop för andra än storbankerna själva.

Finansministern kan ju knappast ha varit omedveten om att till de främsta vinnarna av den stora ofinansierade bolagsskattesänkningen hör bankerna. Någon tanke om att driva in dessa övervinster som inte ger några som helst effekter på jobben, snarare tvärtom eftersom storbankerna minskar sin personal, har inte statsrådet haft.

I fjol gjorde de fyra storbankerna en sammanlagd vinst på 67 miljarder kronor. Av detta delades nära 36 miljarder kronor ut till aktieägarna. I år spår bankanalytiker att den sammanlagda vinsten hamnar på över 70 miljarder kronor och att ägarna får närmare 43 miljarder. Över hälften av bankernas vinster går alltså till aktieägarna.

Jag har följande fråga:

Vad vill finansministern göra konkret för att bankernas övervinster genom bolagsskattesänkningen ska omvandlas till något positivt för samhället och bankkunderna?