den 30 januari

Fråga

2013/14:364 Vårdskador till följd av förväxling av medicin

av Eva Sonidsson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Enligt Socialstyrelsen drabbades 6 000 patienter inom slutenvården år 2008 av skador och olika problem till följd av förväxling av läkemedel. Hur många som drabbas av sådana skador utanför vården är oklart. De torde vara betydligt fler, då det inte är utbildad personal som tar hand om medicinerna utan patienten själv.

En anledning till förväxling av läkemedel är systemet att byta dyr medicin till billigare. Det är ett bra system som sparar samhället pengar, men det kan vara svårt att hantera för äldre och personer med olika funktionshinder. Eftersom upphandling sker en gång per månad händer det ofta att medicinen är helt annan än den man är van vid när man hämtar den på apoteket. Har man dessutom flera olika mediciner kan det bli svårt att hålla reda på dem. Detta kan orsaka felmedicinering genom att man tar fel dos eller förväxlar mediciner, vilket kan få allvarliga konsekvenser för patienten.

Man kan få behålla sin utskrivna medicin om man betalar mellanskillnaden. Det är dock inte något alternativ för pensionärer med låga pensioner.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att förhindra vårdskador till följd av förväxling av medicin?