den 29 januari

Fråga

2013/14:362 ILO-konvention 189 och rekommendation 201 om hushållsanställdas rättigheter

av Ali Esbati (V)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

FN:s trepartsorgan ILO antog i juni 2011 konventionen 189 och rekommendationen 201 om hushållsanställdas rättigheter. Konventionen innehåller grundläggande rättigheter och är en viktig markering för en ofta osynliggjord grupp av arbetstagare. Konventionen slår fast hushållsarbetarnas rätt att gå med i fackföreningar och att förhandla för bättre villkor. Likabehandling ska gälla jämfört med andra arbetstagare. Det innebär bland annat att hushållsanställda ska ha rätt till veckovila, rätt att slippa bli utsatta för våld och kränkningar och rätt att få sin lön utbetald åtminstone en gång per månad.

Konventionen anger också att migrantarbetare har rätt till ett skriftligt kontrakt och att de själva ska kunna bestämma när de vill sluta sin anställning. De ska också garanteras rätt att lämna arbetsplatsen under sin ledighet och ska få behålla sina pass i mottagarlandet.

Det är viktigt att många fler länder stöder hushållsarbetarnas kamp för grundläggande rättigheter genom att ratificera konventionen. Sverige bör föregå med gott exempel. Sverige bör därför snarast ratificera ILO:s konvention (nr 189) och rekommendation (201) om hushållsanställdas rättigheter. I december skulle regeringen ha kommit med en skrivelse med information i denna fråga, men skrivelsen uteblev.

Jag vill fråga arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson:

Avser ministern att vidta åtgärder för att Sverige snarast ska ratificera ILO:s konvention 189 och rekommendation 201 om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare?