den 29 januari

Fråga

2013/14:359 Integritetskränkningar på internet

av Ardalan Shekarabi (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Skyddet för den personliga integriteten är en viktig del av det demokratiska samhället. I Sverige har vi därför bland annat personuppgiftslagen (1998:204), som har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas.

I dag är det dock möjligt att kringgå denna lag. Nyligen kunde vi läsa om en ny svensk webbplats som lämnar ut uppgifter om personer som dömts för brott. Detta är tillåtet eftersom webbplatsen har införskaffat ett så kallat utgivningsbevis för 2 000 kronor från Myndigheten för radio och tv. Med ett sådant bevis får webbplatsen samma grundlagsskydd för yttrandefrihet som radio, tv och tidningar har för sina databaser. Därmed behöver webbplatsen inte längre rätta sig efter personuppgiftslagen.

Detta kryphål i lagstiftningen är mycket oroväckande, och tyvärr finns det fler exempel på webbplatser som utnyttjar utgivningsbevis för integritetskränkande databehandling. Problemet är dock långt ifrån nytt. Redan 2009 påpekade Datainspektionen i ett yttrande till Justitiedepartementet (Ju2009/1578/L6) att det finns betydande problem med utgivningsbevis som ger webbplatser grundlagsskydd. Datainspektionens varningssignaler tycks dock inte ha hörsammats av regeringen.

Jag vill därför fråga det ansvariga statsrådet Beatrice Ask:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att komma åt problemet med att webbplatser utnyttjar utgivningsbevis för att begå systematiska integritetskränkningar?