den 7 oktober

Fråga

2013/14:35 Huliganmaskering

av Kent Härstedt (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Upprepade huliganproblem med bengaliska eldar, bråk och tumult, iscensatta av maskerade personer på läktarna, har skapat oro i Fotbollssverige. Frågan ställs på sin spets: Hur kan det vara förbjudet att maskera sig i ett demonstrationståg, men inte när man går på fotboll? Det är fullt förståeligt att föräldrar tvekar att ta med sina barn på allsvenska matcher. I många fall är personerna som orsakar bråken väl kända av klubbarna. Polisen är förhindrad att ingripa så länge inget förbud finns mot att vara maskerad på fotbollsmatcher eller andra idrottsevenemang. Fotbollsklubbar har i flera år arbetat i nära samarbete med polis för att på olika sätt stävja huliganismen.

Regeringens nationella samordnare i frågan, Björn Eriksson, som ledde den så kallade huliganutredningen, föreslog en skärpning av tillträdesförbud och införande av maskeringsförbud, men förslagen har inte ens remissbehandlats.

Händelser på Tele 2 Arena och Borås Arena i samband med fotbollsmatcher har återigen aktualiserat frågan. Björn Eriksson säger till TT:

”För mig är det ytterligare ett belägg för att man ska genomföra det jag yrkade på i min utredning, nämligen maskeringsförbud. Jag kan inte förstå att det inte remissbehandlats och blivit föremål för en traditionell prövning.”

Företrädare för elitklubbarna i allsvenskan har uttalat sig i samma riktning.

Jag har följande fråga:

Avser justitieministern att ta initiativ för att förbjuda personer att maskera sig på fotbollsmatcher?