den 22 januari

Fråga

2013/14:343 Nationella minoriteter och Filminstitutet

av Raimo Pärssinen (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Jag har till min förvåning fått kännedom om att Filminstitutet inte har något uttalat uppdrag när det gäller de nationella minoriteterna!

I språklagen och i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk är det tydligt uttalat vad som förväntas av det allmänna. Låt mig citera lagens fjärde paragraf:

”4 § I språklagen (2009:600) anges att det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken. Det allmänna ska även i övrigt främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt.”

Kulturrådet skriver i sitt budgetunderlag att filmen är ett viktigt instrument för de kulturella minoriteterna, och särskilda åtgärder riktade mot de språkliga och kulturella minoritetsgrupperna skulle behövas även inom filmpolitiken.

Filmen är det effektivaste sättet att främja minoriteternas kultur.

Frågan är:

Varför anser inte ministern och regeringen att Filminstitutet ska följa språklagen och lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk?