den 20 januari

Fråga

2013/14:334 Världsarv

av Thoralf Alfsson (SD)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Sverige har i dag 15 världsarv som utsetts av FN-organet Unescos världsarvskommitté. Sverige undertecknade världsarvskonventionen 1984 och ratificerade den 1985 och har därmed frivilligt åtagit sig att skydda de egna världsarven för all framtid.

Riksantikvarieämbetet har det övergripande ansvaret för att konventionen följs samt ansvaret för kulturarven. Naturvårdsverket har ansvaret för de världsarv som är naturarv.

Ett av dessa världsarv i Sverige är Södra Ölands odlingslandskap, där bland annat Stora Alvaret ingår. Nyligen beslutade Mörbylånga kommun att ge bygglov för sex vindkraftverk inom världsarvet, trots kraftiga varningar från Riksantikvarieämbetet och Unescos underorganisation Icomos. Unesco kan komma att stryka Södra Ölands odlingslandskap från världsarvslistan. I brev till Länsstyrelsen i Kalmar län och Mörbylånga kommun anser Icomos och Riksantikvarieämbetet att vindkraftsetableringen är oförenlig med världsarvsstatusen, något som Mörbylånga kommun och länsstyrelsen nonchalerat. Kopior på breven har även sänds till Kulturdepartementet.

Sverige har genom vårt undertecknande av världsarvskonventionen förbundit sig att skydda våra egna världsarv. Har ministern gjort det ställningstagandet att det i detta fall har skett i tillräcklig omfattning, och kommer ministern att agera på något sätt för att skydda världsarvet Södra Ölands odlingslandskap?