den 17 januari

Fråga

2013/14:326 Konsekvenserna av Golfströmmens nedsaktande för Sveriges klimat

av Mats Pertoft (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Golfströmmen är av största betydelse för Sveriges klimat. Detta inser man inte minst när man jämför Skandinaviens klimat med motsvarande på samma breddgrad i Kanada.

Nu lyfter såväl FN:s klimatpanel IPCC som andra forskare, bland annat National Centre for Atmospheric Science vid University of Reading, fram att en av flera klimatförändringar som visar sig allt tydligare är just att Golfströmmen saktar av.

I klimatkommissionens rapport 2013 skriver man bland annat att det till exempel är mycket sannolikt att den storskaliga havscirkulationen i Atlanten kommer att sakta ned något under 2000-talet men mycket osannolikt att den genomgår en kollaps.

I Climate Lab Book/National Centre for Atmospheric Science skriver man att Golfströmmen minskat med 10–15 procent sedan 2004 och det att kan tänkas ske en fortsatt nedgång, vilket skulle kunna ha en stor påverkan på det europeiska klimatet.

Med anledning av Golfströmmens stora betydelse för Sveriges och Skandinaviens klimat är det märkligt att det inte går att hitta en konsekvensanalys av vad denna utveckling kommer att betyda för Sverige.

Min fråga till miljöministern är därför:

Avser miljöministern att ta initiativ till en konsekvensanalys av vad ett nedsaktande av Golfströmmen skulle kunna innebära för Sveriges klimat?