den 16 januari

Fråga

2013/14:323 Framtida förutsättningar för den digitala tjänsteindustrins infrastruktur

av Katarina Köhler (S)

till finansminister Anders Borg (M)

”Cloud computing”, samlingsnamnet för hårdvara och mjukvara som levereras över internet, är en framtidsindustri som inom några år kan öka sin omsättning med många hundratals miljarder euro inom EU. För att göra detta möjligt behövs nya datacenter. Ett sådant exempel är serverhallarna som Facebook uppfört i Luleå, ett annat är den serverhall som Google byggt upp i ett gammalt pappersbruk i Finland.

Sverige har utmärkta grundförutsättningar, inte minst genom vårt svala klimat men också genom en väl utbyggd infrastruktur och driftsäkra elnät. Men konkurrensen från andra länder i Norden är stenhård, och vi riskerar att inte vara intressanta för dessa företagsjättar om vi inte kan ge samma villkor som man i dag kan ge i Danmark och kanske också snart i Finland.

Det handlar om en sänkning av energiskatten.

Danmark har redan i dag sänkt sin elskatt för hela industrin, med några undantag, till 0,5 öre per kWh.

Den finska regeringen har agerat kraftfullt och lagt fram förslag om att likställa energibeskattningen för digitala tjänsteindustrier med den traditionella tillverkningsindustrin. Om detta blir verklighet i Finland innebär det en nivå på 8 öre/kWh, att jämföra med 19 öre/kWh i norra Sverige och med 29 öre/kWh i övriga Sverige.

Fråga:

Vad avser finansministern att göra för att skapa förutsättningar för Sverige att vara en aktiv part i denna framtida digitala miljardindustri?