den 14 januari

Fråga

2013/14:313 Manipulativa sekter

av Catharina Bråkenhielm (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

I betänkandet I God Tro (SOU 1998:113) tittade Krisstödsutredningen på frågan om manipulativa sekter. Utredningen såg allvarligt på förhållandet att det finns rörelser som utövar så destruktivt och manipulativt ledarskap att rörelsernas medlemmar riskerar att komma till skada. Särskilt allvarlig var iakttagelsen att barn i rörelserna styrs och kontrolleras genom rädsla för upptäckt och straff. Utifrån rörelsens centrala mål är det både funktionellt och viktigt att forma barnen till auktoritetstro, underordning och lydnad. Kritiskt tänkande och ifrågasättande uppmuntras inte. Fysisk bestraffning av barn ifrågasätts inte, och positiv inställning till aga förekommer.

Utredningen lade fram en rad förslag till åtgärder, men inga av dessa har genomförts trots att remissbehandlingen visade att inte minst för barnens skull måste åtgärder vidtas. Men också de vuxnas situation måste uppmärksammas. Det finns rapporterat att även vuxna farit illa av medlemskap i destruktiva, manipulativa rörelser och drabbats av psykiska störningar.

Det råder brist på sammanhållen forskning och kunskap inom området. Såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten behöver kunskap om de psykiatriska, sociala, medicinska och ekonomiska problem som en medlem i sådana rörelser kan möta och om vilken hjälp som behövs.

Min fråga till socialminister Göran Hägglund lyder:

Vilka åtgärder är socialministern beredd att vidta för att lyfta problemet och ta fram och sprida aktuell kunskap om hur de som drabbats av destruktivt, manipulativt ledarskap bäst kan hjälpas?