den 14 januari

Fråga

2013/14:312 Filmning av patienter utan tillstånd

av Solveig Zander (C)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Så kallade dokusåpor och tv-serier som filmas inom sjukvården med faktiska patienter har blivit allt vanligare. Det har den senaste tiden varit ett diskuterat och aktuellt ämne. Patienter som filmats har inte varit tillfrågade, och inte heller deras anhöriga har tillåtit filmningen. Trots detta har filmer sänts i tv och varit tillgängliga för alla och envar, intressanta program som visar en verklighet där man får se professionella yrkesföreträdare och en verksamhet som ska synas på olika sätt.

Nu senast är det ett ärende i Uppsala län som uppmärksammats. I Uppsala tingsrätt har man beslutat i just det aktuella ärendet att målet handlar om en inspelning och sändning av ett tv-program och att yttrandefrihetsgrundlagen då gäller. Sjuksköterskorna har, trots att de röjt sekretessbelagda uppgifter, inte brutit mot tystnadsplikten, eftersom de har meddelarfrihet enligt yttrandefrihetsgrundlagen och därmed får lämna sekretessbelagda uppgifter för publicering. I detta sammanhang är det viktigt att tänka på patienterna och deras anhöriga. Tryggheten för oss alla när vi har kontakt med sjukvården måste vara grundmurad. Ingen vill bli utlämnad till allmänheten, och det måste vara möjligt att sätta patientens integritet, trygghet och skydd före kommersiella intressen. Rättsläget är utifrån ovanstående otydligt och osäkert. Det finns skäl att skapa tydlighet i hur patienter och deras anhöriga kan vara säkra på att de behandlas med aktning i alla avseenden när de besöker sjukvårdsinrättningar.

Med anledning av ovanstående undrar jag vilka lagändringar ministern tänker ta initiativ till för att skydda patienter och anhöriga mot att utan deras medgivande utlämnas till allmänheten.