den 14 januari

Fråga

2013/14:311 Lantmäteriets regionala närvaro

av Per Åsling (C)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Det har kommit till min kännedom att Lantmäteriet nu genomför organisatoriska förändringar som innebär att kontor avvecklas på flera orter i våra landsbygder. Följden av detta blir att tillgänglighet och service försämras ytterligare i bygder som redan drabbats hårt av att den statliga närvaron i stort dras ned i allt snabbare takt. Enligt vad jag förstått menar Lantmäteriet att skälet till förändringarna är att man vill stärka vissa kontor på bekostnad av andra i syfte att minska verksamhetens sårbarhet. Liksom andra statliga verksamheter hävdar myndigheten centralt att svårigheter att rekrytera kompetent personal till kontor i landsbygd motiverar avvecklingsstrategin.

Låt mig ta ett exempel från min egen valkrets. Lantmäteriets kontor i Sveg avvecklas nu, vilket leder till att avståndet till närmaste kontor, i Östersund eller Mora, blir orimligt långt. Det är 14 mil till Mora och 19 mil till Östersund. Samtidigt vet jag att det finns nyutexaminerade lantmätare som vill börja arbeta i Sveg och att dessutom personal från kontoret i Mora aktivt önskar flytta till kontoret i Härjedalen. Bilden av att det inte skulle gå att attrahera personal till Lantmäteriet i Sveg stämmer alltså inte. Som landsbygdsengagerad möter man alltför ofta svepande formuleringar från statliga centrala verk om att det inte skulle gå att rekrytera kompetens till orter utanför storstadsområdena. Jag kan dock nämna flera exempel på myndigheter som ändrat uppfattning om rekryteringsmöjligheterna i till exempel Jämtlands län.

Mot bakgrund av det ovan sagda vill jag fråga statsrådet Attefall:

Hur avser statsrådet att tillförsäkra att Lantmäteriet har en acceptabel geografisk närvaro också i landsbygdsområden med långa avstånd till regioncentrum?