den 3 oktober

Fråga

2013/14:31 Migrationsverket

av Lars Mejern Larsson (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Regeringens politiska utveckling av Migrationsverket har inneburit att kommuner inte längre har någon möjlighet att vare sig planera eller förbereda samhällsresurser som krävs för att nyanlända ska kunna få ett bra mottagande.

Migrationsverket, som genom regeringens regleringsbrev styr lokaliseringen av asylsökande, riktar in sig på priset för de lokaler som hyrs för verksamheten. Upphandlingen sker helt spontant utan någon dialog med kommunerna. Det innebär inte bara att kommuner får ansvaret i sin hand, utan också att placeringen sker i undermåliga lokaler. Oftast blir placeringen dessutom i små kommuner med få möjligheter till både utbildning och arbete.

I Storfors och i Filipstads kommun har hundratals platser upphandlats utan någon dialog. En oförberedd etablering innebär att de möjligheter kommunen har att erbjuda skola och barnomsorg, eller faktorer som hur långt det är till närmsta skola, inte vägs in i beslutet. Detta förfaringssätt ställer till det både för de nyanlända och för kommunen som har ansvaret med att ordna barnomsorg och skolgång för alla nyanlända barn.

Liknande problem finns runt om i landet, men migrationsministern verkar nöjd med den politik som ministern själv bedriver. Min fråga till statsrådet är därför:

Var i Sverige anser statsrådet att etableringen av nyanlända fungerar på ett tillfredsställande sätt?