den 13 januari

Fråga

2013/14:308 Utförsäljning och skatteflykt

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Sveriges Television (SVT) har avslöjat en för statsrådet komprometterande bakgrund till försäljningen av bolaget Arbetslivsresurs. Arbetslivsresurs finns på ett fyrtiotal platser över hela Sverige. Det var det statliga alternativet för att ge arbetslösa stöd och hjälp för att hitta ett nytt jobb. Flera tusen har fått hjälp via Arbetslivsresurs, en verksamhet som till stor del har betalats av Arbetsförmedlingen och andra statliga institutioner.

I juli 2011 gick statsrådet och hans statssekreterare ut med ett pressmeddelande. Där stod att regeringen sålt bolaget Arbetslivsresurs för 145 miljoner kronor och att en svensk koncern bildades. När SVT granskat affären har det visat sig att regeringen inte berättade allt om försäljningen. Köparna var officiellt ett pappersbolag som kallades SMTW och som kontrollerades av det norska riskkapitalbolaget Norges Investor. Vad som inte sades var att två av de största privata ägarna av bolaget är två schweiziska bolag skrivna i kantonen Freiburg i Schweiz. Uppgifterna om detta framgår av ett aktiebrev för SMTW Personal Holding AB som finns i Regeringskansliets tidigare hemligstämplade akt om affären. Freiburg har en av de lägsta skatterna i hela Europa. Nya företag kan slippa både inkomst- och kapitalskatt i tio år. Det betyder att den dagen Arbetslivsresurs säljs vidare kan delar av vinsten slussas till Freiburg. SVT:s granskning visar att bakom ett av bolagen, BT Baltrade, finns Hans Risberg, partner i Norges Investor och styrelseordförande i Arbetslivsresurs. Han äger 10 procent av den nya koncernen där Arbetslivsresurs ingår. Ytterligare en av Norges Investors partner har ägande i bolaget indirekt via bolag i Freiburg.

Mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter säljer statsrådet ut statsegendom till köpare som använder sig av skatteparadis?