den 13 januari

Fråga

2013/14:307 Nattågen mellan Skåne och Stockholm

av Magnus Sjödahl (KD)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

SJ levererade strax före jul en synnerligen oönskad julklapp till alla oss som åker tåg mellan Skåne och Stockholm. Då aviserades att nattågen läggs ned från och med den 1 april. Det innebär att SJ hänvisar oss till flyget.

För oss som bor i Skåne är nattåget en utmärkt lösning. När man har ett möte på kvällen och behöver vara i Stockholm morgonen efter försvinner möjligheten att åka tåg. För årskortsinnehavare är nattåget ett viktigt skäl att välja årskort på SJ.

Att färdas medan man sover är genialiskt och borde kunna utvecklas. Här finns en potential att konkurrera med flyget, som tar minst tre timmar från dörr till dörr. Ur miljösynpunkt är tåget överlägset andra alternativ. Flyget har störst påverkan på klimatet räknat per passagerare och kilometer medan tåget har lägst bland jämförbara alternativ. En försämring av möjligheten att åka tåg riskerar leda till att vi får svårare att uppnå klimatmålen.

Nattågstrafiken Stockholm–Norrland har underskottstäckning eftersom förbindelsen anses regionalpolitiskt viktig. Det borde vara lika självklart att värna om att upprätthålla nattågstrafiken till den södra delen av landet som till den norra.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att möjliggöra fortsatt nattågstrafik mellan Skåne och Stockholm?