den 9 januari

Fråga

2013/14:306 Hatbrott från högerextrema grupper

av Maria Ferm (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Det senaste året har aktiviteten från högerextrema grupper ökat oroväckande. I gruppernas strategi märks bland annat angrepp för att sätta skräck i människor i hela samhällen eller områden. Nazistiska Svenska motståndsrörelsens aktiviteter längs Stockholmstunnelbanans linje 17 har uppmärksammats särskilt. Den 2 januari uppräcktes hakkors på Stockholms största moské, och dagarna efter utsattes även Hagsätra kapell för detta. På flera håll i landet har asylsökande attackerats. Det här rör sig inte om enstaka händelser utan blir i sitt sammanhang till hatbrott som skrämmer människor att på grund av sin etnicitet eller tro röra sig i vissa områden eller vid vissa tider.

Fram till 2008 angavs särskilt i regleringsbreven till Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten att hatbrott var ett särskilt prioriterat område. För att motverka hatbrott och stärka rättsväsendets förtroende bland utsatta grupper är denna prioritering viktig. Det handlar om att säkerställa att alla hatbrott anmäls, att resurser finns för att klara upp brotten och att kompetens finns för att föra dem till fällande dom. Om rättssamhället klarar att markera mot nazistiskt klotter kan man där förebygga en brottsspiral som annars riskerar att landa i grova våldsbrott. Ändå har regeringen strukit denna instruktion i regleringsbreven. Inte heller i regleringsbreven för 2014 nämns hatbrott, trots den rädsla som uppmärksammats.

Mot bakgrund av den ökande aktiviteten från högerextrema grupper och rädslan detta naturligen väcker i samhället vill jag fråga justitieministern om hon avser att ge berörda myndigheter nya direktiv att prioritera arbetet mot hatbrott.