den 8 januari

Fråga

2013/14:303 Semesterregeringen

av Peter Persson (S)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

”Gärna medalj men först en rejäl pension” var rubriken för socialdemokraternas kampanj vid folkomröstningen om pensionsfrågan i Sverige 1957. Frågan är om statsministern fastnat för en valslogan i stil med: ”Gärna avgång i höstens val men först en rejäl vintersemester.”

Det får ses som anmärkningsvärt att regeringen inte samlas under tre veckor, inte ens i ”sommarregeringsformat”, utan väljer att inte hålla regeringssammanträden mellan den 19 december 2013 och den 9 januari 2014. Man ber också riksdagen att förlänga tiden för svar på skriftliga frågor så att statsråden kan ha ledigt.

Frågan är: Har Sverige och världen stått stilla i tre veckor? Vilka sjuka och arbetslösa har fått ledigt under tre veckor från krav på rapporteringar och anmälningar för att få ut sina ersättningar? Vilka papperslösa har getts mat och husrum i tre veckor för att få vila upp sig? Det måste vara grundläggande för en modern regering och en statsminister i tiden att ständigt vara alert och redo, inte bara för åtgärder och initiativ utan också för kommentarer.

Kanske avspeglar beteendet statsministerns och regeringens förhållningssätt till politiken, det vill säga att politik bara är ett nödvändigt ont. Låt marknad och familj sköta samhället i största möjliga mån utan ”störande” politiska åtgärder. Det ”sovande folket” ska inte väckas i onödan till insikter och ifrågasättanden av rådande ordning.

Mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter har statsministern och regeringen tagit semester i tre veckor?